back to top
Monday, Septembar 16, 2024

Evropska komisija najavila pokretanje postupka protiv svih 27 država članica

Ambalaža

Evropska komisija najavila je postupke protiv svih 27 zemalja članica EU zbog neispunjavanja ciljeva reciklaže i sakupljanja otpada a ove zemlje imaju rok od dva meseca da reaguju

Evropska komisija pokreće postupak protiv svih 27 država članica EU zbog neispunjavanja zakonski obavezujućih ciljeva za sakupljanje i reciklažu otpada, uključujući i Direktivu o ambalaži i ambalažnom otpadu koja je zahtevala reciklažu od 55-80% ambalažnog otpada do kraja 2008. godine.

Prema najnovijim dostupnim podacima koje su prijavile države članice, sve su zakazale u ispunjavanju ciljeva za sakupljanje i reciklažu otpada. Bugarska, Češka, Danska, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Finska i Švedska nisu ispunile cilj Direktive o otpadu da do 2020. godine pripreme 50% komunalnog otpada – uključujući papir, metal, plastiku i staklo – za ponovnu upotrebu ili reciklažu.

Svaka od 27 država članica sada ima dva meseca da odgovori i reši navedene nedostatke.

Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu očekivala je da države članice recikliraju između 55% i 80% svog ambalažnog otpada do 31. decembra 2008. godine. Ovo je uključivalo ciljeve od 60% za staklo, papir i karton; 50% za metale; 22.5% za plastiku; i 15% za drvo. Mnogi od ovih ciljeva nisu ispunjeni, navodi Komisija.

Direktiva o elektronskom otpadu (WEEE) takođe postavlja minimalnu godišnju stopu sakupljanja od 65% prosečne težine električne i elektronske opreme plasirane na tržište u svakoj državi članici tokom prethodne tri godine; ili, alternativno, 85% WEEE generisanog unutar zemlje. Većina država članica nije uspela da obezbedi odgovarajuće i odvojeno sakupljanje WEEE, te su tako podbacile u ispunjavanju ciljeva EU.

Kako bi unapredile svoje napore u implementaciji i ispunile obaveze za 2025, 2030. i 2035. godinu, države članice su upućene na Izveštaj o ranom upozorenju o otpadu za 2023. godinu i njegove preporuke specifične za svaku zemlju.

Pisma formalnog obaveštenja su poslata Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Nemačkoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kipru, Latviji, Litvaniji, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Holandiji, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Švedskoj, čime je otvoren postupak za kršenje propisa. Svaka od 27 država članica sada ima dva meseca da odgovori i reši navedene nedostatke.

Ako njihovi odgovori budu smatrani nezadovoljavajućim, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje pozivajući svaku zemlju da ispuni svoje zakonske obaveze. Dalje neispunjavanje moglo bi potencijalno eskalirati problem do Suda pravde Evropske unije (CURIA).

Izvor: EU
Foto: Pikist.com

Najnoviji članci